‘İZODER Türkiye Isı ve Su Yalıtım Pazarı Raporu’na göre, 2018’de ısı ve su yalıtımı pazarının toplam büyüklüğü 19.6 milyar TL oldu. Raporu değerlendiren İZODER Başkanı Levent Pelesen, enerjisinin yüzde 74’ünü ithal eden bir ülke olarak, binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan enerjinin yarısını israf edildiğini belirterek, “Türkiye’de tüm binaları yalıtımlı hale getirdiğimizde yılda 9 milyar dolar tasarruf elde etmemiz mümkün” dedi. Son 10 yılın Türkiye enerji ithalatının ortalaması 45 milyar dolar olduğunu kaydeden Pelesen, “Kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz enerjiyi de dahil ettiğimizde Türkiye’nin bugün toplam enerji maliyeti 60 milyar dolar civarında. Sadece binaların enerji verimli hale getirilmesiyle (En az C sınıfı binalar) her yıl 9 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var. Ayrıca Türkiye’nin gerçekleştirdiği toplam ithalatın içerisinde en büyük pay enerjiye ait. Enerji ithalatının dış ticarette yarattığı bir açık var. Dolayısıyla binalarda her yıl sağlanan 9 milyar dolar tasarrufun, ülke ekonomisine ciddi bir katkısı olacak” diye konuştu.
Ayrıca tüm binalar için 1 Ocak 2020 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Pelesen, Enerji Kimlik Belgesi almanın maliyetinin DASK’tan bile daha az olduğunu ve binanın özelliklerine göre ortalama 40 TL’den başladığını vurguladı.
Levent, Avrupa Birliği’nde kişi başı yalıtım ürünleri kullanımının, Türkiye’deki kişi başına tüketimin 2.5 kat üstünde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Türkiye’de ısı yalıtımı amacıyla kullanılan ürünlerin toplam tüketiminin 2018’de 17.5 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Bunun yüzde 90’ı binaların yalıtımında, kalanı ise tesisat yalıtımında kullanıldı. Türkiye ile benzer bir oranın söz konusu olduğu AB’de ise binalarda kullanım yüzde 88 seviyesinde. Bu rakamlara yurtdışı satışları dahil değil. Türkiye’de kişi başı ısı yalıtım malzemesi tüketimi 0.213 metreküp oldu. 2018 yılında 270 milyon metreküp ısı yalıtım ürünlerinin kullanıldığı Avrupa Birliği’nde ise kişi başı tüketim 0.526 metreküp oldu.” Genel olarak 2016 yılı ile mukayese edildiğinde 2018 yılında ısı yalıtımında yüzde 9, su yalıtımı pazarında ise yüzde 6 oranında küçülme yaşandığını ifade eden Pelesen, “İnşaat sektöründe yaşanan durgunluk, alım gücü eksikliği, yeni inşaat sayısında azalma, mevcut inşaatların tamamlanması bu küçülmede etkili oldu” dedi.
Kalitenin zirvesindeki markalarla ve onların kaliteli ürünleriyle aralıksız hizmet veriyoruz.